Donează sânge pentru a da o șansă la viață, donează sânge pentru a fi eroul unui om în suferință!

De ce să donez eu sânge?

Poate este prima întrebare care vă trece prin cap în momentul în care vă gândiți la donarea de sânge. Stiați că unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge. Statistica spune că, fiecare om de pe planetă are nevoie, cel puțin o singură dată de sânge. Din păcate România este pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea de sânge. Dacă faci parte din rândul oamenilor care se gândesc și la cei în suferință, haide alături de noi pe 2 octombrie, începând cu ora 8.30, în sala de sport de pe bulevardul Biruinței, numărul 70. Nu uitați să vă luați un bon de ordine, sunând la numărul 0754071844.

Ce să fac înainte de a dona sânge?

  • Este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona;
  •  Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide. Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice;
  •  Nu ai voie să consumi alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge;
  •  Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge;
  • De asemenea, vino să donezi odihnit;

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge?

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

– hepatită (de orice tip);
– TBC
– sifilis;
– malarie;
– epilepsie și alte boli neurologice;
– boli psihice;
– bruceloză;
– ulcer;
– diabet zaharat;
– boli de inimă;
– boli de piele: psoriazis, vitiligo;
– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
– cancer;

Criterii de excludere permanentă:

– afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială cronică în tratament, angină pectorală);
– traumatisme craniene cu sechele;
– etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză;
– hiperlipidemie; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară:

– boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene);
– anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;
– vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare;
– consum de alcool în ultimele 24 de ore;
– consum de medicamente.

Câte vieți pot salva dacă donez sânge?

Dacă sângele tău este sănătos, poți să salvezi chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe următoarele:
– celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 35 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri);

 

După ce donez, ce se întâmplă cu sângele meu?

După ce sângele este prelevat, acesta este depozitat în depozitul frigorific de ‘carantinare’ și apoi testat pentru a vedea dacă este sănătos. Testele obligatorii sunt Ag-Ab, HIV 1, 2, anti HTLV 1, 2, hemoleucograma, grupajul sanguin, Rh-ul, anticorpii iregulari, testul anti HCV, testul AgHBs, testarea pentru lues, ALT. Dacă testele arată că sângele tău este sănătos, acesta și produsele derivate sunt validate și apoi distribuite spitalelor. Dacă rezultatele ridică probleme, testele sunt repetate. Dacă rezultatele indică boli, analizele sunt puse la dispoziția donatorului, iar sângele donat este incinerat. . Donatorul cu analize neconforme este înștiințat că nu poate dona sânge.

De ce este bine să donez?

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă și este o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este un individ sănătos. Identitatea donatorului și rezultatele testelor sunt secrete. De asemenea, în cazul unor probleme, nu se fac anchete epidemiologice fără acordul donatorului. Donatorii sunt obligați să se informeze, după ce au donat sau la 75 de zile de la donare, asupra rezultatelor analizelor. Fără acordul scris al donatorului, rezultatele analizelor nu ies din instituția în care acesta a donat sânge. Cadrele medicale de la centrele de donare nu au voie sa comunice rezultatele analizelor pe loc.

Care sunt beneficile donatorului?

O zi de concediu plătit, pentru fiecare donator în parte. Analize gratuite înainte de donare, sângele este testat pentru: grupa sanguine și RH, hepatită B, C, leucemie, sifilis și alte probe hepatice. Bonuri de masa, se oferă câte 7 bonuri de masa în valoare totală de 70 lei. Și 50% reducere la transportul public. Toți donatorii primesc o adeverință pentru 50% reducere la abonament de 30 zile pentru transportul în comun STB și Metrorex.

Ce riscuri există în timpul procesului de donare?

Pentru donator, nu există niciun risc. În laboratoare și în centrele de transfuzii, în procesul de recoltare, se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare cu unică folosință. Pentru primitor, riscurile sunt înlăturate pentru că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată din toate punctele de vedere, iar dacă nu este conform, sângele este incinerat.

 

Trimite

 
Sari la conținut