Dar din Dar

DAR DIN DAR

Un proiect al Direcției de Asistență Socială a orașului Pantelimon

 

Beneficiari:

Categoriile vulnerabile pot beneficia de aceste donatii: familii monoparentale, copii lasati in grija bunicilor sau a altor rude, tineri provenind din sistemul de ocrotire sociala, persoane varstnice, persoane cu handicap, persoane cu venituri reduse, persoane fara adapost, persoane apartinand unor minoritati, posibile victime ale discriminarii, persoane aflate in situatii de criza

Care este scopul?

Ajutorarea persoanelor aflate in situatii de dificultate  de pe raza orasului Pantelimon.

Ce este DAR DIN DAR?

Dar din dar este conceput ca un magazin în care hainele, încălțămintea și accesoriile se oferă în mod gratuit celor care au nevoie, aceștia având posibilitatea să le aleaga in functie de necesitatile lor.

Magazinul se afla in cadrul Directiei de Asistenta Sociala a orasului Pantelimon, locatie cunoscuta de intreaga comunitate și poate fi accesat pe bază de programare la numărul de telefon: +40 (758) 103 027.

Obiective:

 • construirea unui parteneriat solid cu locuitorii orasului Pantelimon
 • responsabilizarea cetatenilor
 • implementarea proiectului pe baza nevoilor reale
 • îmbunătățirea calității vieții persoanelor defavorizate pentru prevenirea marginalizarii sociale si cresterea incluziunii sociale a persoanelor aflate in dificultate din localitate.
 • eliminarea grijilor in ceea ce priveste achizitionarea de produse de imbracaminte, incaltaminte, jucarii, etc.

Descrierea proiectului:

Caritatea se bazează în mare măsură pe generozitatea publicului pentru a ajuta la strângerea de fonduri donând bani, bunuri și timp. Nu este un secret pentru nimeni că fără aceste donații persoanelor defavorizate sau aflate in situatii de dificultate le-ar fi foarte greu sa se descurce.

Acest proiect urmareste atat intr-ajutorarea persoanelor in nevoie cat si educarea membrilor comunității pentru a deveni mai responsabili cu privire la resursele folosite în producerea îmbrăcămintei și durata folosirii hainelor.

Propunerea a fost alimentată de cererea mare de îmbrăcăminte, de după încheierea stării de urgenţă, când mai multe persoane și-au pierdut locurile de muncă și nu au mai avut resurse financiare pentru achiziția de haine pentru copii.

Conceptul magazinului a fost definit pe baza unor aspecte importante cu care se confrunta tara noastra, Romania fiind pe penultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste reciclarea bunurilor, cat si reutilizarea acestora, mai arata sursa citata.

Economia circulara este un model de productie si consum care implica partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea si reciclarea materialelor si produselor existente cat mai mult posibil, oferindu-le o durata de viata mai mare.

Misiunea Directiei de Asistenta Sociala este de a crea un MAGAZIN DE CARITATE, constând în bunuri pentru copii și familiile acestora, cum ar fi îmbrăcăminte, cărți, pantofi, jucării și mobilier donate de membri ai comunitatii locale.

Plan de implicare:

 • locuitorii orasului Pantelimon si voluntari de la DAS Pantelimon, oameni cu experienta in caritate dar si in lucrul cu copiii
 • voluntari din instituțiile publice locale care, prin selecție, vor demonstra că pot gestiona activitățile specifice
 • Primăria Pantelimon, Directia de Asistenta Sociala și scoala din localitate, care prin parteneriat, vor oferi sprijin și vor motiva elevii astfel incat din lipsa posibilităților parintilor de a face față cheltuielilor necesare participării școlare sa nu expuna copiii riscului de abandon școlar
 • reprezentanți locali mass-media pentru a promova proiectul.

De ce sa ajutati?

 • este o modalitate excelentă de a afla o poveste din viața reală și de a oferi sprijin
 • implicați și inspirați copiii să nu facă diferențe culturale sau economice
 • oferirea de sprijin va avea un impact mare asupra comunitatii locale, va da un sentiment de importanță și va crește probabilitatea de angajament si a altor persoane
 • poti transforma o donație unică într-o sustinere continua/loiala

 

 

Ghid pentru DONATORI

 

Dacă ai haine, încălțăminte și alte accesorii pe care vrei să le donezi, este de foarte mare ajutor să le pregătești într-un fel care va fi acceptabil pentru cei care le vor primi.

SFATURI :

Pentru a eficientiza ajutorul pe care vrei să-l oferi  si pentru a ajuta persoanele să se bucure de hainele și accesoriile pe care tu nu le mai porți:

 • Verifică toate buzunarele. Uneori găsim bani, bijuterii sau alte lucruri uitate prin buzunare.
 • Spală hainele. Este important ca hainele pe care le donezi să fie curate.
 • Fii atent/ă la gradul de uzură. Dacă hainele tale au un grad mare de uzură, acestea nu pot fi distribuite mai departe catre beneficiari . Chiar daca sunt persoane aflate in situatia in care nu isi permit sa achizitioneze haine noi, noi nu le distribuim haine foarte deteriorate ( scamosate, rupte, patate sau decolorate)
 • Spală, usucă şi împăturește hainele de bebeluş. Aceste haine nu ar trebui să fie murdare pentru că de obicei ajung la mame în nevoie.
 • Daca este posibil , Foloseşte un detergent fără parfum pentru a evita alergiile sau problemele de sensibilitate ale bebeluşilor care vor purta hainele donate de tine.
 • Verifică fermoarul și nasturii. Asigură-te că hainele/ încălţările pe care le donezi au fermoarul funcţional, nu au nasturi lipsă
 • Gandeste-te la functionalitatea hainelor pe care le donezi . Hainele de ocazii nu sunt de folos oricui.
 • Donează blugi. Blugii sau orice alte obiecte vestimentare din denim sunt uşor de

purtat şi întreţinut.

 • Donează încălţăminte de calitate. Pantofii pot fi donaţi atunci când sunt într-o stare

bună şi încă se pot purta.

Este recomandat să sortezi şi să etichetezi pachetele, în special dacă donezi cantităţi mai mari. Se recomanda aducerea lor in sacose mai mari sau cutii pentru a nu se mototoli.

Devino donator recurent

Poţi să-ţi faci propriul calendar bianual sau trimestrial de rearanjat dulapul cu haine şi donat ce nu mai porţi. Atunci când donezi haine şi încălţăminte, ia în considerare şi anotimpul prezent.

De exemplu, pe perioada iernii este recomandat să donezi geci, pulovere, pantaloni groşi, căciuli, mănuşi, bocanci, cizme etc. Păstrează tricourile, fustele, pantalonii scurţi etc. pentru venirea primăverii.

NU DONA:

Lenjerie intimă

Batiste

Prosoape folosite

Șosete, ciorapi, dresuri pe care le-ai purtat

Obiecte vestimentare cu mesaje tendenţioase

Rochii de ocazie și/ sau încălţări cu toc

Costume tematice

 

 

 
Sari la conținut