Autismul virtual, un motiv întemeiat de îngrijorare pentru părinți

În orașul Pantelimon s-a desfășurat vineri, 31 ianuarie, un seminar de informare pentru părinți și cadre didactice, având temă principală de dezbatere și discuție, autismul virtual la copii.

Dr. psiholog Marius Teodor Zamfir a fost cel care a prezentat tuturor participanților semnele prin care se manifestă această afecțiune. Perioadele mari de timp pe care copiii le petrec în fața diferitelor ecrane: telefoane, tablete și  computere, de la vârste din ce în ce mai fragede, pot declanșa autismul virtual.

Semnele pe care părinții trebuie să le urmărească la copiii mici, cu vârsta de sub doi ani, atunci când cei mici au acces peste 5 ore/zi  la diverse ecrane: TV, telefon sau tabletă:

  • copilul nu arată cu degetul
  • nu răspunde la nume
  • nu înțelege limbajul simplu
  • nu are joc simbolic
  • nu are contact vizual

Cu cât este diagnosticată mai repede, cu atât recuperarea se va face mai ușor și mai rapid.

Părinți îngrijorați, bunici și cadre didactice au participat activ la acest seminar, au pus întrebări și au obținut răspunsurile de care aveau nevoie pentru a putea preîntâmpina această afecțiune, numită și ”boala neștiută a secolului XXI„. Este important ca fiecare părinte să urmărească cu atenție copilul, să poată preîntâmpina această afecțiune.

Soluția pentru a evita apariția autismului virtual este în primul rând petrecerea timpului de calitate cu copilul. Joaca în aer liber, plimbările, piesele de teatru în locul filmelor la cinema sau la TV, joaca în casă cu jucării și jocuri care să le ofere micuților posibilitatea să își dezvolte imaginația sunt doar câteva dintre soluțiile care trebuie aplicate pentru a înlocui timpul petrecut în fața televizorului, tabletei sau telefonului.

50 de părinți și cadre didactice din Pantelimon au aflat de la specialist ce terapii se aplică micuților care au dezvoltat deja această afecțiune sau metodele prin care se poate evita apariția ei.

În orașul nostru astfel de acțiuni vor continua, pentru informarea corectă a părinților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos și a timpului de calitate petrecut de părinți cu copiii.

Trimite

 
Sari la conținut